Printed from www.primodanmark.dk
Affald gør os til lovbrydere
Printervenlig udgave

Er dit nabolag fyldt af skrot og graffiti? I så fald stiger risikoen for at både du smider affald, stjæler og bryder reglerne på andre måder.

Midt i 1990'erne havde borgermesteren i New York fået mere end nok af kriminaliteten og hærværket i metropolen.

Sammen med politiet indførte han den såkaldte 'Quality of Life Campaign', som gik ud på at fjerne tegn på uorden og småkriminalitet. De startede med at fjerne graffiti, feje gaderne og reparere skaderne efter vandalisme.

Idéen bag det hele byggede på den såkaldte 'Broken windows theory' - eller de knuste vinduers teori - som hævder at tegn på uorden får folk til at lave endnu mere rod.

Resultatet i New Yorks tilfælde, var en eftertragtet reduktion i småkriminalitet. Og siden det har byer over hele verden taget vindusteorien til sig. Men sandheden er, at idéen er temmelig kontroversiel, og at der findes få videnskabelige beviser, for at den faktisk holder stik.

Indtil nu.

Forskere ved University of Groningen i Holland har foretaget seks forskellige eksperimenter for at teste hvordan intetanende mennesker opfører sig under beskidte eller ryddelige forhold.

Og resultaterne var temmelig klare.

Det virker faktisk som om graffiti, tyggegummipapir og fejlparkerede cykler får os til at svine mere, bryde flere regler, og blive mere tilbøjelig til at hugge andre menneskers ejendele.

Uorden = mere uorden

Forskerne havde flere hypoteser om, hvordan rod kan avle rod.

Den ene gik ud på at vi mennesker ser hvad andre gør, og tænker at det sikkert er i orden at gøre, som alle de andre. Og selv om almindelige normer siger, at vi ikke skal svine, fortæller skrot og graffiti på gaden, at det alligevel er almindeligt.

En anden sag er, at uorden kan påvirke, hvad vi mennesker synes, vi kan tillade os. Normalt er de fleste af os optaget af at opføre os sådan nogenlunde ordentlig, selvom det medfører mere arbejde eller færre materielle goder.

Vort mål om at være skikkelige personer er altså stærkere end målet om en mest mulig behagelig hverdag, eller at anskaffe sig flest mulig ting.

Men hvis vore omgivelser fortæller os, at det ikke er så farligt med den intention om at opføre sig ordentlig, tager de andre mål måske over?

I et sådant tilfælde kan man let se for sig at affald og graffiti måske også kan føre til andre typer overskridelser - til og med tyveri.

Det var netop dette som kom frem i de seks eksperimenter hos de hollandske forskere, beskrevet i en artikel som for nylig blev publiceret i 'Science'.

Læs hele artiklen

Kilde: www.videnskab.dk